31.2 C
Kuala Lumpur
22 April 2024 (Monday)
spot_img

Demokrasi dan Peralihan Kuasa di Malaysia

Pilihan Raya Umum ke-14 yang lalu telah memberi impak yang besar dalam sistem demokrasi di Malaysia. Selepas 61 tahun Barisan Nasional memimpin, akhirnya satu peralihan kuasa berlaku melalui sistem pilihan raya secara aman tanpa pertumpahan darah.

Rakyat Malaysia telah memberikan mandat dan meletakkan harapan yang tinggi kepada kerajaan baharu yang dikenali sebagai Pakatan Harapan untuk mentadbir sekaligus mewakili suara rakyat di Parlimen. Namun begitu, kerajaan yang dipilih oleh rakyat tersebut, tidak mampu bertahan lama dengan kemunculan kerajaan baharu yang terbentuk tanpa pilihan raya. Kerajaan Perikatan Nasional atau lebih dikenali sebagai PN dibentuk dengan menggabungkan pecahan wakil rakyat dari Pakatan Harapan, Barisan Nasional, PAS serta beberapa parti politik Sabah dan Sarawak. Pelbagai reaksi dan persoalan yang dilontarkan terhadap pimpinan tersebut terutamanya hal berkaitan penubuhan kerjaan tersebut seperti “Adakah benar kerajaan tersebut disifatkan sebagai kerajaan ‘pintu belakang’?, “Adakah amalan tersebut bertentangan dengan sistem demokrasi di Malaysia?” dan “Bagaimana dengan hak rakyat sebagai pengundi?”.

Demokrasi

Perkataan demokrasi wujud daripada bahasa Greek demos yang bermaksud rakyatdan kratos yang bermaksud kuasa. Menurut Islam dan Moten (2005), demokrasi didefinisikan sebagai rule by the people. Selain itu, memetik daripada ucapan Abraham Lincoln, demokrasi merupakan the government of the people, by the people and for the people. Secara ringkas, demokrasi bermaksud sistem pemerintahan yang ditentukan oleh rakyat dan kerajaan yang dibentuk adalah atas pilihan rakyat melalui pilihan raya. Di sini jelaslah bahawa peranan dan kedudukan rakyat amat dititikberatkan dalam menentukan siapa yang berhak memerintah. Justeru, terdapat dua bentuk demokrasi iaitu secara langsung dan tidak langsung. Melalui sistem demokrasi secara langsung, penyertaan rakyat dalam proses pemerintahan diambil kira seperti yang diamalkan oleh penduduk Athens ketika pemerintahan Tamadun Yunani (Islam dan Moten, 2005). Namun ketika itu, terdapat diskriminasi terhadap wanita, hamba dan imigran iaitu penyertaan mereka dalam pemerintahan dan proses penggubalan undang-undang dinafikan. Hanya lelaki dewasa sahaja yang dibenarkan untuk terlibat dalam sistem pemerintahan. Seterusnya, sistem demokrasi secara tidak langsung atau demokrasi berperwakilan yang merujuk kepada penyertaan rakyat dalam proses pemerintahan yang diwakili oleh wakil yang dipilih oleh rakyat (Islam dan Moten, 2005). Amalan demokrasi ini dijalankan melalui sistem pilihan raya bagi memilih perwakilan untuk mewakili suara rakyat seperti yang diamalkan oleh Malaysia. Konsep yang diamalkan oleh Malaysia tersebut memperlihatkan fungsi rakyat hanya memilih wakil ke Parlimen manakala ketua kerajaan dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong (YDPA) yang dipilih dari parti yang mendapat kerusi tertinggi di Parlimen.

Sistem Demokrasi di Malaysia

Malaysia mewarisi sistem pemerintahan Demokrasi Berparlimen daripada sistem Westminster dari England. Sistem ini melibatkan kerajaan yang dipilih oleh rakyat melalui pilihan raya. Antara elemen penting dalam demokrasi berparlimen ialah perlaksanaan pilihan raya, Perlembagaan Persekutuan sebagai undang-undang tertinggi, Raja Berperlembagaan yang merujuk kepada bidang kuasa YDPA sebagai Ketua Negara, mempunyai Parlimen yang berfungsi sebagai badan perundangan, amalan konsep pengasingan kuasa dalam badan pelaksana, perundangan dan kehakiman, kehadiran parti-parti politik yang memperjuangkan hak ke arah pemerintahan berdemokrasi serta hak kebebasan asasi.

Pilihan Raya di Malaysia diadakan setiap lima tahun sekali iaitu merupakan medium yang paling penting dalam memilih perwakilan ke Parlimen. Warganegara Malaysia yang telah berusia 18 tahun ke atas – yang akan dikuatkuasakan sebelum Pilihan Raya Umum ke-15 menurut Datuk Liew Vui Keong (2019), dan telah mendaftar sebagai pengundi berhak untuk memilih pemimpin yang akan mewakili mereka di peringkat persekutuan dan negeri. Penyertaan rakyat dalam pilihan raya adalah amat penting dalam menentukan bentuk kerajaan yang bakal memerintah sekaligus bakal memberikan kesan dalam landskap politik negara.

Malaysia mengamalkan sistem pilihan raya majoriti mudah atau First Past the Post berasaskan Single Member Constituencies Plurality System yang merujuk kepada situasi seorang calon yang mendapat undian tertinggi akan diisytiharkan sebagai pemenang di suatu kawasan walaupun dengan kelebihan satu undi terhadap pihak lawan (Bakar dan Mohd Nizah, 2019).  Menurut mereka lagi, amalan tersebut bukanlah sebuah sistem pemilihan yang komprehensif, namun dalam konteks Malaysia, ia memberi kesan yang baik terhadap pembentukan perpaduan masyarakat yang pelbagai. Selain itu, setiap calon yang bertanding perlu memasang strategi untuk meraih undian tertinggi bagi melayakkan dirinya menjadi pemimpin sekaligus memerintah di suatu kawasan. Parti politik yang mendapat undian secara majoriti akan membentuk kerajaan dan ketua pimpinan parti tersebut akan dilantik sebagai Perdana Menteri oleh YDPA seperti yang tertulis dalam artikel 43 (2) Perlembagaan Persekutuan Malaysia. Seterusnya, Perdana Menteri atau ketua kerajaan akan memilih ahli Jemaah Menteri untuk mengetuai kabinet yang akan dilantik oleh YDPA. Kerajaan yang dipimpin oleh Perdana Menteri ini akan memerintah selama satu penggal sehingga pilihan raya umum seterusnya diadakan. Oleh yang demikian, proses demokrasi berparlimen yang diamalkan oleh Malaysia tersebut berperanan penting dalam membentuk sesebuah kerajaan.

Demokrasi selepas PRU14

Pilihan Raya Umum ke-14 mencatatkan jumlah pengundi tertinggi dalam sejarah. Sebanyak 12, 299, 514 pengundi keluar mengundi daripada 14, 040, 624 secara keseluruhan pengundi mendaftar (Ibrahim, 2018). 82.32% rakyat telah menjalankan tanggungjawab mereka di samping dapat disimpulkan bahawa tahap kesedaran rakyat sebagai pengamal demokrasi adalah tinggi. Sebagai pengundi berdaftar, rakyat mempunyai hak sama ada mahu keluar mengundi atau tidak mahu menjalankan tanggungjawab ini. Tiada sebarang tindakan dikenakan terhadap pengundi yang tidak keluar mengundi. Namun begitu, amalan ini tidak digalakkan kerana hal tersebut mampu menjejaskan proses demokrasi negara.

Keputusan Pilihan Raya Umum ke-14 telah mengubah landskap politik Malaysia apabila Pakatan Harapan berjaya membentuk kerajaan dengan memenangi 113 kerusi di Parlimen dan Tun Mahathir telah dilantik sebagai Perdana Menteri oleh YDPA. Kemenangan ini disambut baik oleh rakyat kerana mereka telah meletakkan kepercayaan yang tinggi terhadap Pakatan Harapan untuk mentadbir dan memenuhi janji-janji yang telah dinyatakan di dalam manifesto. Manifesto Pakatan Harapan disusun dengan indah untuk meraih sokongan pengundi. Namun jika kerbau dipegang tali hidungnya, manusia dipegang pada katanya, janji hanya tinggal janji apabila hanya sebahagian janji di dalam manifesto tersebut berjaya dilaksanakan. Pakatan Harapan memberikan alasan bahawa mereka tidak menjangkakan kemenangan tersebut semasa manifesto itu diperlihatkan kepada umum. Tindakan ini dilihat seolah-olah kerajaan Pakatan Harapan tidak menghormati hak pengundi yang telah memilih mereka. Walau bagaimanapun, Pakatan Harapan berjanji akan melaksanakan manifesto tersebut demi kepercayaan rakyat terhadap mereka. Tambahan pula, proses demokrasi tidak terganggu sekiranya parti politik tidak menepati janji namun hal tersebut sedikit sebanyak mampu mengugat kepercayaan pengundi pada pilihan raya yang akan datang. Hal ini demikian kerana pengundi mempunyai hak untuk mengekalkan atau menukar kerajaan yang sedia ada. Malangnya, belum sempat Pakatan Harapan menunaikan keseluruhan janji seperti yang terkandung di dalam Buku Harapan, Perikatan Nasional dilihat lebih pantas membuka langkah.

Penubuhan Perikatan Nasional yang mengambil alih pucuk pimpinan negara tanpa pilihan raya ini telah menimbulkan keraguan rakyat Malaysia. Malahan ada yang menggelarnya sebagai kerajaan ‘pintu belakang’. Perikatan Nasional ditubuhkan hasil daripada sokongan Ahli Parlimen daripada parti pecahan Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional.  Penubuhan pimpinan ini bermula dengan Langkah Sheraton yang dihadiri oleh parti pecahan membawa kepada perletakkan jawatan Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri yang membawa kepada pembubaran kabinet. Kemudiannya, Tun Mahathir telah dilantik sebagai Perdana Menteri Interim, sementara menunggu proses temu ramah oleh YDPA bersama ahli Parlimen diadakan. Hasil temu ramah yang dilakukan, Perikatan Nasional telah ditubuhkan dan menyaksikan Tan Sri Muhyiddin Yassin dilantik sebagai Perdana Menteri kelapan. Sekiranya diimbau kembali, perkara seperti ini pernah berlaku di peringkat negeri misalnya peralihan kuasa dari Pakatan Rakyat ke Barisan Nasional di Perak pada tahun 2009. Namun begitu, peralihan kuasa ini pertama kali terjadi pada peringkat Persekutuan.

Menurut Nik Ahmad Kamil (2020), peralihan kuasa boleh berlaku tanpa pilihan raya selagi wujudnya parti yang mempunyai sokongan majoriti memandangkan Tun Mahathir meletakkan jawatan sebelum menasihati YDPA untuk membubarkan parlimen. Selain itu, beliau menyatakan bahawa Perdana Menteri juga boleh menukar ke parti lain sekiranya Perdana Menteri merasakan tidak lagi sesuai dengan parti komponennya (Nik Ahmad Kamil, 2020). Ini bertepatan dengan Artikel 43 (4) memperuntukkan bahawa, sekiranya Perdana Menteri kehilangan sokongan majoriti, maka beliau hendaklah meletakkan jawatan melainkan YDPA meminta untuk pembubaran Parlimen. Maka, jelaslah di sini bahawa pembentukan kerajaan Perikatan Nasional adalah berasaskan Perlembagaan Malaysia dan sah dari segi undang-undang.

Penubuhan Perikatan Nasional telah membuktikan bahawa kekuatan sistem Raja Berperlembagaan yang merupakan salah satu ciri-ciri Demokrasi Berparlimen telah diamalkan oleh Malaysia. YDPA memainkan peranan dalam menentukan dan melantik Perdana Menteri untuk memimpin kerajaan Perikatan Nasional. Tindakan baginda adalah salah satu sumber kepada kejayaan peralihan kuasa dalam demokrasi berperwakilan ini dan juga bertepatan dengan sistem Westminster yang meletakkan Raja sebagai Ketua Negara.

Mengulas mengenai gelaran bagi Perikatan Nasional sebagai kerajaan ‘pintu belakang’ yang dikatakan merujuk kepada penubuhannya tidak melalui pilihan raya, maka hal tersebut adalah tidak tepat. Seperti yang dijelaskan sebelum ini, penubuhannya adalah sah dan tidak bercanggah seperti yang termaktub dalam artikel 43 Perlembagaan Malaysia. Namun, sekiranya gelaran tersebut dirujuk dari sudut etika, hal tersebut merupakan kesalahan yang serius apabila integriti pemimpin boleh dipersoalkan iaitu wakil rakyat melompat keluar parti lain dan membentuk parti yang baharu. Sebagai pengamal demokrasi, pengundi berhak untuk mempersoalkan tentang mandat yang telah diberikan kepada seseorang wakil itu. Justeru, peristiwa yang berlaku kini tidak bercanggah sama sekali dengan Perlembagaan Malaysia serta tidak bertentangan dengan amalan demokrasi yang diamalkan oleh Malaysia.

Sekiranya konflik bermula dengan rakyat yang memulakan protes terhadap pimpinan sebelumnya disusuli dengan sokongan daripada ahli Parlimen, kemungkinan istilah seperti ini tidak wujud. Perikatan Nasional juga tidak boleh terlalu selesa dengan mandat yang dimiliki. Seperti Pakatan Harapan, Perikatan Nasional juga tidak berjaya mencapai 2/3 kerusi di Parlimen tetapi berjaya mendapat sokongan majoriti dari ahli Dewan Rakyat. Maka, barisan pembangkang berpeluang tinggi untuk menjatuhkan pihak kerajaan seperti yang sedang berlaku kini iaitu Pakatan Harapan terus mendesak untuk undi tidak percaya dilakukan terhadap Tan Sri Muhyiddin. Kesimpulannya, dapat kita lihat demokrasi yang diamalkan di Malaysia seiring dengan Perlembagaan Malaysia.

Rujukan

(n.d). (2020, Februari 25) Terserah kepada Agong tentukan PM – Penganalisis politik. Astro Awani. http://www.astroawani.com/berita-politik/terserah-kepada-agong-tentukan-pm-penganalisis-politik-231607

Bakar, Afi & Mohd Nizah, Mohd Azmir. (2019). “Demokrasi Pilihan raya Dan Cakna Perlembagaan: Tajuk Yang Sama, Topik Yang Berbeza.” Seminar Tamadun, Etnik Dan Turath Islami (i-STET) 2019, 19 Dec. 2019.

Islam, S. S., & Moten, A. R. (2005). Political science: A primer. Thomson.

Mutalib, O. Z. A. (2019, October 10). Penguatkuasaan undi 18 tahun selewat-lewatnya Julai 2021. BH Online. https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2019/10/616034/penguatkuasaan-undi-18-tahun-selewat-lewatnya-julai-2021 Sani, I. (2019, Mei 12). #MalaysiaMemilih: Jumlah keluar mengundi tertinggi walau bukan hujung minggu. Astro Awani. http://www.astroawani.com/berita-politik/malaysiamemilih-jumlah-keluar-mengundi-tertinggi-walau-bukan-hujung-minggu-175216

Artikel Berkaitan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

204FansLike
1,308FollowersFollow
708SubscribersSubscribe
spot_img

Artikel Terkini