28 C
Kuala Lumpur
4 October 2023 (Wednesday)
spot_img

Bola Sepak di Malaysia: Mencari Punca Kemeruduman

Apabila berlakunya tragedi yang menimpa pasukan bola sepak kebangsaan, para peminat sukan bola sepak tanah air lazimnya akan menuding jari kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia. Tudingan tersebut ditujukan kerana para peminat beranggapan bahawa badan induk itu telah gagal melaksanakan tugas memartabatkan sukan ini dengan baik. Episod yang sama juga turut berlaku di peringkat negeri di mana Persatuan Bola Sepak Negeri seringkali mendapat kecaman daripada peminat bola sepak negeri kerana kegagalannya meraih posisi yang memberangsangkan, khususnya dalam kancah liga tempatan mahupun kejohanan Piala Malaysia.

Satu persoalan penting perlu dipertanyakan, kenapakah peminat bola sepak di Malaysia cenderung untuk membebani seluruh kesalahan atas kegagalan tersebut di atas bahu institusi baik di peringkat kebangsaan mahupun peringkat negeri?

Dalam hal ini, lipatan sejarah penting untuk dihamparkan semula. Bola sepak merupakan antara aktiviti sukan moden yang terawal bertapak di negara ini. Meskipun penglibatan warga agak sedikit terlewat akibat daripada kurangnya kefahaman permainan, peralatan, serta pegangan aktiviti tradisional yang kuat. Penerimaan masyarakat umum terhadap bola sepak mula berkembang apabila terdapatnya campur tangan daripada pihak kolonial khususnya dalam aspek pendidikan, selain daripada pengaruh yang dimainkan oleh golongan elit dan kerabat Diraja bagi menggalakkan penyertaan masyarakat dalam aktiviti tersebut.

Campur tangan tersebut tampaknya membuahkan hasil apabila secara perlahan-lahan, masyarakat mula tertarik untuk memainkan aktiviti tersebut. Hasil daripada ketertarikan tersebut, komuniti yang dominan pada waktu itu seperti komuniti Melayu, Cina, dan India mula menubuhkan sebuah institusi yang bertujuan untuk menyelenggara setiap perlawanan dan pertandingan bola sepak. Perkembangan institusi sukan mula menjalar ke peringkat daerah dan negeri, yang seterusnya bergabung untuk membentuk satu persatuan induk bagi menyelenggara perlawanan di peringkat kebangsaan.

Masyarakat serba mengerti bahawa peranan institusi sukan sangat penting. Hal ini kerana institusi tidak hanya berperanan mengatur perlawanan, tetapi juga memiliki akses asas permainan seperti peralatan dan juga padang permainan. Selain itu juga, orang-orang yang berada di dalam institusi sukan ini dianggap serba faham akan selok-belok pengurusan sukan bola sepak, memandangkan kebanyakan mereka yang mengisi posisi birokrasi di dalam institusi lazimnya datang daripada latar belakang pendidikan Inggeris, yang mana perkara tersebut telah sedia diajarkan kepada mereka semasa menuntut di Sekolah Inggeris. Oleh yang demikian, warga kebanyakan menyerahkan seluruh kepercayaan mereka terhadap institusi sukan tanpa mengambil tahu serba sedikit bagaimana ia dilaksana dan diselenggarakan.

Pada tahun 1970, pihak kerajaan menubuhkan agensi sukan tertinggi negara iaitu Majlis Sukan Negara. Agensi ini bertindak sebagai badan induk kepada semua jenis sukan di Malaysia, termasuk juga sukan bola sepak. Meskipun pada waktu itu Persatuan Bola Sepak Malaysia sudah berdiri dengan teguh dan dilihat mampu menyelenggara sukan bola sepak, namun pihak kerajaan berhasrat untuk menggabungkan semua institusi sukan ke dalam satu payung agar setiap aktiviti sukan boleh dipantau perkembangannya, selain memperlihatkan kerelevanan penubuhan Majlis Sukan Negara sebagai badan induk sukan negara.

Peranan agensi ini tidak terhad. Tidak hanya sebagai perancang, tetapi agensi memiliki kuasa tertentu untuk menentukan hala tuju setiap persatuan sukan agar matlamat yang disasarkan oleh negara dapat dicapai. Namun, agensi ini memberi ruang dan peluang kepada setiap persatuan sukan untuk membangun mekanismenya yang tersendiri baik dari aspek perancangan, kewangan, pembangunan dan sebagainya. Dalam konteks sukan bola sepak, Persatuan Bola Sepak Malaysia merupakan badan yang bertanggungjawab untuk melaksanakan segala perancangan tersebut.

Di tahun 1960an sehingga 1980an, peminat bola sepak tidak melihat sebarang pemasalahan yang meruncingkan, memandangkan prestasi pasukan kebangsaan masih lagi boleh dibanggakan dan kukuh diperingkat antarabangsa atau setidak-tidaknya, di benua Asia. Kebanggaan ini wujud kerana mungkin peminat sedar, meskipun liga bola sepak tempata dijalankan mengikut format semi-profesional, tetapi ia mampu membentuk sebuah pasukan kebangsaan yang kuat dan mampu bersaing di peringkat yang lebih tinggi. Hal ini telahpun dibuktikan dengan beberapa siri kejayaan seperti melayakkan diri ke Sukan Olimpik 1974 dan 1980, meraih pingat gangsa Sukan Asia Tehran, serta beberapa siri kejayaan lain diperingkat ASEAN.

Siri kejayaan yang ditempa ini ternyata belum cukup memuaskan Persatuan Bola Sepak Kebangsaan kerana sehingga sekarang, pasukan kebangsaan masih gagal menempatkan diri secara automatik ke kejohanan Piala Dunia. Oleh yang demikian, Persatuan Bola Sepak Malaysia, dengan sokongan Majlis Sukan Negara memasang angan-angan tinggi untuk beraksi di kejohanan berprestij tersebut. Maka pelbagai perancangan telah disusunatur agar hasrat tersebut dapat direalisasikan. Antaranya adalah dengan menaiktaraf status liga bola sepak tempatan ke arah profesional.

Barangkali, pihak agensi dan persatuan melihat bahawa inilah satu-satunya jalan pintas untuk mencapai hasrat tersebut. Mungkin juga para peminat sependapat dengan idea tersebut. Maka disebabkan itulah ketika penaiktarafan ini dilaksanakan, tidak terpapar sebarang kritikan, kebimbangan, serta persoalan yang dikemukakan oleh peminat terhadap idea penaiktarafan ini. Kalaupun ada yang tidak sependapat, pelaksanaan penaiktarafan ini telahpun dipersetujui oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia dan diakui oleh Majlis Sukan Negara yang merupakan badan induk sukan di Malaysia.

Selang beberapa tahun selepas pelaksanaan liga profesional iaitu pada tahun 1994, segala angan-angan dan harapan seluruh peminat bola sepak tanah air segera runtuh. Prestasi pasukan kebangsaan semakin terpuruk. Liga bola sepak profesional yang digembar-gemburkan setaraf liga bola sepak di Eropah semakin merosot kualiti permainannya. Bahkan yang lebih menyedihkan lagi, berlakunya kecurangan etika apabila terdapat kes pengaturan perlawanan dan pengaturan skor yang melibatkan pengurusan dan para pemain tempatan yang beraksi di dalam kancah liga tempatan.

Keadaan ini menyebabkan peminat bola sepak tempatan semakin menjauhi sukan bola sepak tanah air, khususnya dalam aspek sokongan terhadap pasukan negeri dan pasukan kebangsaan. Para peminat bola sepak tempatan berpendapat bahawa keadaan ini adalah disebabkan kegagalan diperingkat agensi dan institusi untuk berfungsi dengan baik. Ia dimanifestasikan melalui beberapa siri protes yang menggesa institusi untuk melepaskan jawatan mereka dan jawatan tersebut diberikan kepada orang yang lebih faham dan layak untuk memimpin institusi.

Hasil daripada protes tersebut, Persatuan Bola Sepak Malaysia melakukan penstrukturan semula untuk memastikan peminat kembali untuk mewarnai liga bola sepak tempatan. Namun setelah penstrukturan tersebut dilakukan, apakah berlaku peningkatan kadar kehadiran peminat bola sepak ke stadium? Tampaknya, perubahan struktur tidak membuahkan apa-apa. Kehadiran ke stadium masih berada dalam kadar yang minimal seperti sebelumnya. Tetapi keadaan ini segera berbeza jika suatu perlawanan yang melibatkan perlawanan prestij dan perlawanan seteru seperti perlawanan akhir Piala Malaysia dan perlawanan menentang negara jiran yang menyaksikan duyunan peminat bola sepak membanjiri stadium. Kedukaan akan kegagalan segera institusi dilupakan.

Namun, ia menimbulkan beberapa lagi pertanyaan baharu antaranya apakah selayaknya kegagalan ini disandarkan sepenuhnya kepada institusi? Dan apakah peminat bola sepak tanah air terlepas dari bebanan tersebut kerana pada hakikatnya, para peminat masih lagi menunjukkan minat terhadap sukan bola sepak tanah air. Persoalan ini akan dijawab pada bahagian kedua esei ini yang mana penulis akan menjelaskan dengan lebih tuntas makna peminat dan juga penyokong.

Artikel Berkaitan

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

204FansLike
1,313FollowersFollow
692SubscribersSubscribe
spot_img

Artikel Terkini