28 C
Kuala Lumpur
4 October 2023 (Wednesday)
spot_img

Laporan Bengkel Pembinaan Kapasiti Penyelidik Muda (Pembentangan Makalah)

Pendahuluan

Bengkel Pembinaan Kapasiti Penyelidik Muda (Pembentangan Makalah) anjuran Naratif Malaysia (NM), dengan kerjasama Institut Kajian Malaysia dan Antarabangsa (IKMAS) di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Malaysia Reform Initiative (MARI), USAID dan Kedutaan Amerika Syarikat, diadakan dari 8 hingga 11 Oktober 2020, bertempat di The Everly Putrajaya. Agenda utama bengkel adalah untuk membentangkan hasil penulisan bab dalam buku oleh para peserta, dengan penilaian dua pakar bidang Sains Sosial. Ia bertujuan memurnikan manuskrip berdasarkan ulasan daripada pakar sebelum penghantaran manuskrip akhir. Selain itu, bengkel ini diisi dengan slot-slot bersama para sarjana, penganjur, dan penaja dalam rencana pembinaan keupayaan, jaringan, dan prospek masa depan penyelidik muda Sains Sosial di Malaysia.

PENYERTAAN DAN FORMAT BENGKEL

Bengkel melibatkan 19 orang peserta (pensyarah dan penyelidik pasca siswazah) dari pelbagai Universiti Awam dan Universiti Swasta, di dalam dan luar negara, dengan kepatuhan amalan normal baharu. Sebahagian besar peserta membentangkan manuskrip secara bersemuka, manakala bakinya melaksanakan pembentangan secara atas talian di aplikasi Zoom. Dua orang pakar bidang menjadi penilai manuskrip iaitu Prof. Emeritus Dato’ Dr. Abdul Rahman Embong dan Prof. Abdul Halim Ali. Pembentangan makalah merangkumi enam panel pembentang, dengan format pembentangan peserta selama 15 minit, respons peserta dan ulasan penilai. Panel pembentangan adalah seperti berikut:

 • Panel Pertama (9 Oktober 2020, 8.30 – 10.30 pagi) – Teo Lee Ken (Membina-Lentur Masa, Membentuk Ruang: Naratif dan Diskurs Politik di Malaysia); Muhammad Helmy Abd Ghapar (Daripada Kelab Penyokong kepada Ultras: Pembentukan Budaya dan Identiti Kepenyokongan Baharu Bola Sepak Malaysia); dan Nazrin Zaidi (Kongres Kebudayaan 1971 dan Kongres Budaya 2017: Satu Analisis Persoalan Budaya Tinggi dan Nasionalisme Budaya).
 • Panel Kedua (9 Oktober 2020, 11.00 pagi – 1.00 tengah hari) – Syahida Johan (Memori, Identiti, dan Kelas Sosial dalam Novel-Novel Tash Aw); Aisyah Tajuddin (Satira Politik di Malaysia: Antara Seni dan Batasan Politik); dan Najiha Zainuddin (UNDI18: Kesiapsiagaan Kerajaan dan Pelajar).
 • Panel Ketiga (9 Oktober 2020, 2.45 – 4.45 petang) – Nabilah Bintul Huda Lutpi (WA’ADAT: Merentasi Zaman dan Signifikan Pada Zaman Kontemporari); Fatimah Tajuddin (Naratif Persefahaman dalam Filem Indie Malaysia: Impak Filem Gadoh 2009 dalam Memecahkan Batas Etnik dan Menggalakkan Persefahaman yang Mendalam); dan Syahida Che Lah (Kerjasama Antara Etnik dalam Membina Negara Bangsa Melalui Kesepaduan Sosial).
 • Panel Keempat (10 Oktober 2020, 8.30 – 10.30 pagi) – Sazni Salehuddin (Kerencaman Identiti dalam Media Sosial dari Perspektif Sosiologi Digital); Muhammad Febriansyah (Black Lives Matter: Respon, Debat dan Kontestasi Aliran Pemikiran di Malaysia); dan Muhammad Arif Asyrul Adnan (Naratif Pembangunan dan Populisme di Malaysia: Pengukuhan Politik Moral dan Kebangkitan Populisme Melayu).
 • Panel Kelima (10 Oktober 2020, 11.00 pagi – 1.00 tengah hari) – Muhamad Azwan Abd Rahman (Pembangunan Sebagai Kebebasan: Di Mana Letaknya Klusif, Inklusif dan Eksklusif di Malaysia?); Muhammad Rahimi Hasan (Menyingkap Feminisme-Nasionalisme Tanah Melayu, 1945-1957); dan Ehsan Shahwahid (Islam dan Naratif Pembangunan Malaysia Abad ke-21).
 • Panel Keenam (10 Oktober 2020, 2.00 – 4.45 petang – Ab Bassit Husain (MARA Peneraju Transformasi Bangsa: Kelas Menengah Profesional dan Usahawan Melayu); Ooi Kok Hin (Asal-Usul PTPTN dan Hutang Pinjaman Pendidikan Tinggi); Fairuzzaman Shaharuddin (Meneruskan Peranan Intelektual dan Budaya Keintelektualan dalam Zaman Revolusi Industri Keempat); dan Zikri Rahman (Reformasi Pedagogi Menerusi Intervensi Budaya di Malaysia Pasca 2008: Kajian Kes Terhadap Buku Jalanan).

Pengisian Program

Program empat hari tiga malam ini dimulakan dengan sesi pendaftaran peserta. Para peserta dibekalkan dengan cenderamata Kindle dan buku terbitan IKMAS, ISEAS dan Penerbit UKM. Program dibuka dengan ucapan alu-aluan dan perkongsian oleh Pengarah IKMAS, Prof. Dr. Sufian Jusoh, ucapan wakil MARI/USAID, Encik Hanif dan ucapan wakil Pengarah Penerbit UKM, Encik Mohd Zaidi Che Mud. Sesi-sesi berikutnya berjalan mengikut jadual seperti berikut:

 • Bicara Sarjana oleh Dr. Chandra Muzaffar – Tugas Cendekiawan Muda: Bagaimana Meneruskan Tradisi Intelektual di Malaysia?, pada 8 Oktober 2020 (Khamis) membicarakan lima ciri intelektual, halangan dan cabarannya di Malaysia. Menurut Dr. Chandra Muzaffar, intelektualisme di Malaysia dibelenggu persoalan sejarah dan feudalisme, selain agenda penerusan tradisi intelektual di Malaysia menimbulkan ironi kerana beliau menanyakan sama ada wujud atau tidaknya tradisi sedemikian di negara ini. Di samping itu, beliau melontarkan idea ke hadapan yang boleh menjadi kecaknaan kegiatan intelektual iaitu (i) integrasi etnik; (ii) masalah korupsi dan nilai moral masyarakat, dan (iii) cabaran identiti ASEAN dalam persaingan Amerika Syarikat dan China.
 • Syarahan Naratif Malaysia Dr. Jomo Kwame Sundaram – Populisme Perkauman di Malaysia: Suatu Persoalan, pada 9 Oktober 2020 (Jumaat) membincangkan mengenai populisme perkauman atau ethno-populism di Malaysia secara mendalam dan meluas daripada pelbagai sudut pandang. Beliau melihat bentuk populisme sebagai pemikiran falsafah, fahaman, dan gerakan yang digambarkan sebagai alat penyatuan kaum yang pelbagai. Dalam konteks Malaysia, populisme menjadi suatu tenaga yang progresif cum regresif, dengan parti dominan UMNO (kira-kira 60 tahun) sebagai penganjur ideologi politik pembangunan yang dimanfaatkan untuk meraih dan memperkukuh sokongan rakyat.
 • Wawasan Intelektual Muda; Membina Komuniti Sarjana Mandiri bersama Prof. Emeritus Dato’ Dr. Abdul Rahman Embong, pada 11 Oktober 2020 (Ahad). Dalam syarahan ini, beliau mengingatkan peranan intelektual muda tentang keluasan ilmu untuk manfaat masyarakat dan pembezaan kaum intelektual daripada golongan inteligensia yang lahir di universiti. Penerusan tradisi intelektual ini ialah suatu yang mendesak bagi keperluan masyarakat dan digalurkan akarnya kepada sejarah yang mana pelbagai kelompok orang muda dahulu telah memainkan peranannya seperti Kesatuan Melayu Muda (KMM), Angkatan Pemuda Insaf (API) Angkatan Wanita Sedar (AWAS) dan Angkatan Sasterawan 50 (ASAS 50). Bagi memainkan peranannya untuk Sains Sosial Mandiri, intelektual muda perlu menyedari kepalbagaian sudut pandang, membina kelompok induk untuk membina komuniti, wawasan bersama, perekat spiritual dan intelektual dan bersifat budiman.
 • Perbincangan Naratif Malaysia Mengenai Kedudukan, Peranan dan Cabaran Institusi Pengajian Tinggi di Malaysia. Slot ini bertujuan merungkai permasalahan yang melingkari aktivisme akademik dan advokasi penyelidik muda di Malaysia. Tiga domain dikenal pasti sebagai tapak untuk memajukan kenyataan masalah dan persoalan iaitu (i) akademik, (ii) advokasi masyarakat, dan (iii) dasar. Hasil daripada perbincangan ini dijangka dimuktamadkan dalam bentuk kertas dasar kepada pihak kerajaan.
 • Gerak Kerja Kumpulan – Sesi Perbincangan Tematik Pasukan Penyelidikan Naratif Malaysia. Sesi sumbang saran ini bertujuan membincangkan dan merangka agenda pasukan penyelidikan Naratif Malaysia selepas siri program Pembinaan Kapasiti Penyelidik Muda tamat.Secara kolektif, para peserta bersetuju untuk bergerak menerusi wadah yang berbasiskan projek penyelidikan dan advokasi, mengikut dana yang diperoleh kumpulan penyelidik kelak.
 • Sesi pihak penaja Malaysia America Reform Initiative (MARI). Sesi bersama pihak MARI ini diwakili pegawai, Encik Hanif Abdullah. Perkongsian ini membicarakan objektif penaja terhadap program pembinaan kapasiti penyelidik muda dan prospek yang ditawarkan pihak penaja kepada para peserta, khususnya projek penyelidikan dan advokasi berkaitan agenda reformasi. Di samping itu, sesi temu bual maklum balas peserta program diadakan bersama beberapa peserta bengkel pada 11 Oktober 2020.
 • Sesi pihak Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Sesi ini diwakili oleh Pengarah Penerbit UKM, Prof. Datin Dr. Ruzy Suliza Hashim dan Pegawai Penerbit Kanan, Encik Mohd Zaidi Che Mud. Dalam sesi ini, penerangan diberikan mengenai konsep penerbitan buku dan gerak kerja proses penerbitan bersama Penerbit UKM dengan penilai manuskrip dan penyunting buku.

Penutup

Bengkel ini berakhir dengan rumusan oleh penilai makalah. Para peserta diharapkan dapat memurnikan penulisan berdasarkan ulasan daripada penilai. Ulasan tersebut perlu dihantar kepada pihak Naratif Malaysia pada/sebelum 19 Oktober 2020 dan penghantaran manuskrip akhir pada 12 November 2020. Akhirnya, bengkel ini telah mencapai objektif utama, selain membina jaringan dan perencanaan masa hadapan bagi kelompok sulung penyelidik muda Sains Sosial Malaysia di bawah inisiatif Naratif Malaysia.

Artikel Berkaitan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

204FansLike
1,313FollowersFollow
692SubscribersSubscribe
spot_img

Artikel Terkini