27.1 C
Kuala Lumpur
22 April 2024 (Monday)
spot_img

[Pendaftaran] Siri Kuliah Sains Sosial Malaysia oleh Abdul Rahman Embong

Sains Sosial Malaysia Abad 21: Menerus Tradisi Intelektual, Menanggap Transformasi Masyarakat

Kerangka Program

Dunia abad ke-21  menyaksikan perubahan besar. Pertamanya berhubung dengan mega trend dunia yang merangkumi arus konvergen, arus divergen serta arus berlawanan. Antaranya seperti kebangkitan semula globalisasi oriental, peningkatan perasaan kebangsaan sempit yang cenderung kepada penolakan multiculturalism, perubahan teknologi yang exponential serta kemunculan ancaman-keselamatan-bukan-konvensional rentas negara seperti pandemik kesihatan, jaminan keselamatan makanan dan alam sekitar. Perubahan besar kedua pula berhubung dengan perkembangan dalam negara seperti transisi politik negara, hubungan antara kaum dan agama serta agenda pendemokrasian. Perkembangan di peringkat antarabangsa dan dalam negara ini pastinya saling berkait dan tentu sekali menuntut perhatian ramai lebih-lebih lagi dalam kalangan mereka yang prihatin kepada isu dan persoalan sains sosial. Hal ini kerana perubahan ini telah memberi kesan kepada cara hidup kita bernegara dan bermasyarakat  baik daripada segi politik, sosial mahupun ekonomi. Kesemua ini  memerlukan perbahasan dan artikulasi baharu bagi menjelaskan fenomena ini sama ada di peringkat epistemologi, ontologi, metodologi dan secara empiris. Hal ini adalah penting dalam mengemukakan idea, konsep, teori dan tindakan baharu bagi menanganinya serta  mengubah kehidupan masyarakat.

Meskipun tradisi sains sosial di Malaysia boleh ditelusuri seawal tahun-tahun tiga puluhan dan empat puluhan pada abad ke-19 melalui karya-karya Abdullah Munshi, namun akhir tahun 1960-an dan 1970-an merupakan titik peralihan penting dalam sejarah sains sosial di Malaysia dengan berkembangnya universiti di negara ini bersama pembangunan pesat dalam banyak sektor lain sehingga membawa kepada perbahasan mengenai peranan dan orientasi sains sosial ketika itu. Pada ketika itu, antara teras perbahasannya adalah berkaitan pembinaan orientasi sains sosial yang lebih menepati keperluan negara membangun sebagaimana Malaysia ketika itu agar dapat keluar daripada perspektif sains sosial yang sarat Eropah (Euro-centrism). Maka, setelah lebih 50 tahun, bersama dengan perkembangan masyarakat, perbahasan ini harus diteruskan dan diulang fikir.

Bagi menyambung tradisi intelektual sains sosial ini, usaha yang dirintis sebelum ini harus ditekuni dan dihubungkan dengan realiti semasa bagi memberikan konteks yang lebih luas kepada generasi penyelidik kini. Apakah cabaran masa kini kepada sains sosial dan bagaimana harus ditanggapi? Salah seorang pendahulu sains sosial Malaysia yang masih aktif ialah Profesor Emeritus Dato’ Dr. Abdul Rahman Embong, Presiden Persatuan Sains Sosial Malaysia (PSSM) (2000-2010) dan Penasihat Khas PSSM (2010 hingga kini). Projek ini melantik beliau selaku pakar dan mentor yang berpengalaman luas untuk  memberi bimbingan kepada para peserta projek ini dari awal sampai akhir. 

Tugasan Peserta

TUGASAN 1:

Penghasilan dan pembentangan abstrak untuk suatu bab dalam buku. Abstrak ini dihasilkan berdasarkan kepada lima tema utama yang bebas dipilih (namun agihan tema akan dimuktamadkan kemudian bagi peserta yang terpilih), yakni:

 • Tema 1: Membina naratif Malaysia bersama
 • Tema 2: Menerus tradisi intelektual dan cabarannya
 • Tema 3: Menanggap Transformasi Masyarakat: Idea Negara Pembangunan & Perbahasannya
 • Tema 4: Menanggap Transformasi Masyarakat: Negara Bangsa & Kepelbagaian Budaya
 • Tema 5: Menanggap Transformasi Masyarakat: Kerencaman Identiti Sosial & Politik

Perincian tema akan dihebahkan dalam modul peserta kelak. Berikut adalah maklumat penting untuk tugasan ini:

 • Tarikh penyerahan abstrak sebelum/pada: 13 Julai 2020
 • Tarikh pembentangan abstrak: 13-27 Julai 2020 (jadual yang lebih khusus akan dihebahkan kemudian)
 • Jumlah perkataan untuk abstrak: Tidak lebih daripada 300 patah perkataan

TUGASAN 2:

Mengikuti penuh 6 Siri Kuliah Cabaran Sains Sosial Abad 21 oleh Prof. Emeritus Dato’ Dr. Abdul Rahman Embong, Penasihat Khas Persatuan Sains Sosial Malaysia. Kuliah ini merangkumi:

 • 22 Jun 2020 (Isnin) – Kuliah 1: Mega Trend: Kebangkitan Kembali Globalisasi Oriental  pada Abad ke-21
 • 25 Jun 2020 (Khamis) – Kuliah 2: Mega Trend: Impak ke atas Malaysia
 • 29 Jun 2020 (Isnin) – Kuliah 3: Sejarah Perkembangan Sains Sosial Malaysia
 • 2 Julai 2020 (Khamis) – Kuliah 4: Peranan dan Orientasi Sains Sosial di Malaysia
 • 6 Julai 2020 (Isnin) – Kuliah 5: Penerusan Tradisi dan Pembinaan Sains Sosial yang Mandiri
 • 9 Julai 2020 (Khamis) – Kuliah 6: Pengungkapan Naratif Malaysia

Masa/Tempat untuk semua Siri Kuliah adalah seperti di bawah:

 • Masa: 10:30 pagi – 12:00 tengahari (1 jam kuliah, 30 minit perbincangan)
 • Tempat: Bilik Mesyuarat IKMAS/LESTARI dan Google Meet/Zoom (pautan akan diberikan)

TUGASAN 3:

Penghasilan dan pembentangan bab dalam buku oleh peserta. Tema penulisan boleh disesuaikan dengan tema pemilihan abstrak. Berikut adalah maklumat penting untuk tugasan ini:

 • Tarikh penyerahan manuskrip sebelum/pada: 25 September 2020
 • Tarikh pembentangan manuskrip pada: 12/13 Oktober 2020
 • Tarikh penghantaran manuskrip pasca-pembentangan: 12 November 2020
 • Jumlah perkataan untuk manuskrip: Sekitar 6000 patah perkataan (bahasa Melayu)

Kata Pengantar buku ini akan diberikan oleh Prof. Emeritus Dato’ Dr. Abdul Rahman Embong. Manakala buku ini akan diterbitkan oleh Penerbit Universiti atau yang setaraf dengannya.

TUGASAN 4:

Penghasilan 2 penulisan popular untuk terbitan laman web Naratif Malaysia. Esei boleh ditulis sama ada dalam bahasa Melayu mahupun Inggeris. Berikut adalah maklumat penting untuk tugasan ini:

 • Tarikh penyerahan Esei 1: Sebelum/pada 27 Julai 2020
 • Tarikh penyerahan Esei 2: Sebelum/pada 15 Ogos 2020
 • Jumlah perkataan untuk setiap esei: 800-1000 patah perkataan

Keseluruhan program ini adalah PERCUMA untuk mereka yang boleh memberi komitmen penuh terhadap tugasan yang diberikan. Tempat TERHAD untuk 20 peserta sahaja. Walau bagaimanapun, peserta tambahan boleh dipertimbangkan. Sekiranya berminat, boleh daftar menerusi borang di bawah. Manakala tarikh tutup penyertaan Siri Kuliah ini pada 15 Jun 2020.

Borang Pendaftaran

Lokasi IKMAS/UKM

Alamat perhubungan Naratif Malaysia

Projek Penyelidikan Naratif Malaysia
Institut Kajian Malaysia & Antarabangsa (IKMAS),
43600 Universiti Kebangsaan Malaysia
Bandar Baru Bangi
Selangor

Emel: naratifmalaysia@gmail.com
Web: naratifmalaysia.com

Keseluruhan program ini ditaja oleh MARI, USAID dan US Embassy.

Artikel Berkaitan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

204FansLike
1,308FollowersFollow
708SubscribersSubscribe
spot_img

Artikel Terkini